Drie manieren een bv op te richten

Annelore van der Lint

Drie manieren een bv op te richten

Overweegt u om van uw eenmanszaak een bv te maken? Dat kan strategische verstandig zijn. Een bv heeft namelijk verschillende voordelen zoals minder persoonlijke aansprakelijkheid, fiscale voordelen, het spreiden van risico’s of de mogelijkheid om uw onderneming makkelijker te kunnen verkopen. Het grote verschil is dat na de omzetting niet u als persoon maar de bv de onderneming leidt. Maar hoe kunt u dit precies doen? In deze blog bespreken we kort drie manieren om uw eenmanszaak om te zetten in een bv, inclusief de voor- en nadelen van elke methode.

Activa-passivatransactie

Met een activa-passivatransactie kunt u snel en eenvoudig uw eenmanszaak omzetten in een bv. U verkoopt alle bezittingen (activa) en schulden (passiva) van uw eenmanszaak aan een nieuw opgerichte bv.

Het voordeel is dat het gaat om een snelle, relatief eenvoudige omzetting. U hebt geen notariële akte van inbreng nodig en afstemming met de Belastingdienst is geen vereiste. Wel kunt u mogelijk te maken krijgen met stakingswinst.

Wat moet u doen?

Neem contact op met onze specialisten. Zij zorgen begeleiden u professioneel bij de oprichting van uw en schrijven deze in bij de Kamer van Koophandel (KVK). Vervolgens heeft u een activa-passivadocument nodig waarin staat welke bezittingen en schulden u aan de nieuwe bv verkoopt.

Ruisende inbreng

Als u uw onderneming met terugwerkende kracht wilt omzetten in een bv en binnen 3 jaar wilt verkopen, is ruisende inbreng een goede keuze. Ruisende inbreng geeft u de mogelijkheid om met terugwerkende kracht tot het begin van het jaar te profiteren van uw bv. Let wel op dat de zogenaamde intentieverklaring wel voor 1 april van datzelfde jaar, binnen moet zijn bij de Belastingdienst. Ander voordeel is dat u binnen drie jaar uw bv eventueel mag verkopen. Let wel op dat u ook hier te maken kunt krijgen met stakingswinst.

Wat moet u doen?

Neem contact op met onze specialisten. Zij zorgen voor een intentieverklaring voor de Belastingdienst en begeleiden u vervolgens professioneel bij de oprichting van uw bv. De notaris zal een akte van inbreng opstellen waarin alle activa en passiva van uw eenmanszaak worden vastgelegd.

Geruisloze inbreng

Met geruisloze inbreng kunt u uw eenmanszaak ook met terugwerkende kracht omzetten. Het voordeel hiervan is dat de onderneming verder gaat met dezelfde boekwaarden. Het grote voordeel van de geruisloze inbreng is dat u geen belasting betaalt over de meerwaarde van uw eenmanszaak. Let wel op dat het proces van de geruisloze inbreng iets complexer is. Het is verstandig om u hierbij goed te laten informeren en begeleiden. Let ook hier op dat de intentieverklaring een deadline kent.

Wat moet u doen?

Neem contact op met onze specialisten. Zij zorgen begeleiden u professioneel bij de oprichting van uw en schrijven deze in bij de KVK. Vervolgens wordt er een geruisloze inbrengakte opgesteld waarin de overgang van uw eenmanszaak naar de bv wordt vastgelegd.

Wij bespreken graag met u welke methode het beste past bij uw situatie. Onze specialisten staan voor u klaar om u te begeleiden bij uw nieuwe zakelijk avontuur.

Meer artikelen

Delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
Snelscan