Deze week werd bekend dat meer dan honderdduizend ondernemers achterblijven bij het afbetalen van de coronasteun van de overheid. Ruim 73.000 ondernemers hebben sinds het afgelopen najaar nog helemaal niets afgelost. In totaal staat er nu bij meer dan 240.000 ondernemers een schuld open van ruim 17,2 miljard euro. Hiervan is slechts 2,4 miljard euro afbetaald. Het kabinet eist nu bij monde van staatssecretaris Marnix van Rij van Fiscaliteit dat ondernemers hun schulden inlossen of hulp gaan zoeken.
Ondernemers die nu nog niet zijn begonnen met het terugbetalen krijgen binnenkort onvermijdelijk te maken met dwangmaatregelen van De Belastingdienst. Zo kan De Belastingdienst de betalingsregeling intrekken van ondernemers die niet aan de voorwaarden voldoen. Bijvoorbeeld omdat ze nog niet begonnen zijn aan het afbetalen van de schulden. Als dat gebeurt, dan moet het openstaande bedrag in één keer moeten worden betaald. Mocht je als ondernemer nog openstaande schulden hebben, dan is het noodzakelijk dat je nu actie onderneemt.
Wat moet je wel of niet terugbetalen?
Welke steun u moet terugbetalen, hangt af van de regeling en van uw situatie af. In de volgende gevallen moet u bijvoorbeeld terugbetalen.
- Het geld dat u hebt gekregen was een lening. Hieronder vallen onder andere het Tozo-bedrijfskapitaal en de Kleine Kredieten Corona garantieregeling (KKC).
- Een Tozo-uitkering hoeft u meestal niet terug te betalen. Ook de TONK mag u meestal houden.
- U hebt te veel geld gekregen. Bijvoorbeeld omdat u meer hebt omgezet dan u had verwacht.
- U hebt bijzonder uitstel van betaling voor uw belastingen hebt gekregen. Een belastingschuld moet u altijd terugbetalen.
Wilt u precies weten wat u terug moet betalen en wanneer? Neem dan eens een kijkje op het Ondernemersplein van de KvK.
De belastingschuld
Ondernemers die vanwege de Coronacrisis gebruik hebben gemaakt van het bijzonder uitstel van betaling hebben van 12 maart 2020 tot en met 31 maart 2022 een belastingschuld opgebouwd voor alle belastingen waarvoor zij bijzonder uitstel hebben aangevraagd. De Belastingdienst heeft hiervoor een betalingsregeling aangeboden.
Deze betalingsregeling houdt in dat ondernemers van 1 oktober 2022 tot 1 oktober 2027 de tijd hebben om die belastingschuld af te betalen. Dat gebeurt iedere maand met een vast bedrag inclusief invorderingsrente. Als u nog niet bent begonnen aan de aflossing, kun je vanaf ongeveer eind mei invorderingen verwachten van De Belastingdienst. De precieze details van deze betalingsregeling vindt u op de site van De Belastingdienst.
Blijf niet rondlopen met schulden
We hebben het al eens eerder aangekaart: blijf – zeker als ondernemer – niet te lang met schulden rondlopen. Of het nu gaat om schulden als gevolg van de Coronacrisis of andersoortige schulden: niets doen of uitstellen, maakt zaken vaak alleen maar erger. De KvK geeft op haar site een stappenplan voor schulden. In het kort komt het hier op neer:
- Stap 1: Herken en erken signalen in uw bedrijf en bij uzelf die aantonen dat het financieel niet goed gaat. Er zijn instanties die kunnen helpen als het emotioneel zwaar is.
- Stap 2: Maak een overzicht van uw schulden om te zien hoe hoog ze precies zijn en of uw bedrijf (nog) levensvatbaar is.
- Stap 3: Bekijk de oplossingen voor de schulden. Kunt u er zelf nog uitkomen of hebt u bijvoorbeeld steun nodig in de vorm van een wettelijke schuldregeling?
- Stap 4: Gebruik hulp van organisaties. Er zijn professionals en instanties die kunnen helpen.
- Stap 5: Blijf uit de schulden.
Kortom: blijf niet (te lang) rondlopen met geldzorgen. Onderneem nu actie en komt u er niet alleen uit, dan kunt u ook altijd contact opnemen met een van de adviseurs van onze partner Entrpnr.