Het Centraal Bureau voor de Statistiek melde vorige week dat het ziekteverzuim onder werknemers in het vierde kwartaal van 2022 is opgelopen tot gemiddeld 5,6 procent. Daarmee stijgt het ziekteverzuim voor het zevende jaar op rij. De sectoren met het hoogste verzuim zijn net als in voorgaande jaren de gezondheids- en welzijnszorg is nog steeds de sector waarin de meeste werknemers ziek zijn. Het verzuim in de verpleging, verzorging en thuiszorg, ligt op 9,3 procent.
Als ondernemer kunt u weinig doen aan ziekte van uw personeel. Maar er zijn wel dingen die u als werkgever kunt doen om verzuim te voorkomen en verlagen. Aangezien de meeste ondernemers in het mkb geen eigen HR-afdeling hebben, bij deze een aantal tips van de HR-medewerkers van onze partner Entrpnr. Wellicht helpen deze tips u om uw team gezond te houden en het verzuim binnen uw onderneming te verlagen.
Betrek uw werknemers bij de gevolgen van verzuim
Zeker in kleinere teams worden de gevolgen van ziekteverzuim duidelijk gevoeld. Als een collega zich ziek meldt, moet werk worden overgenomen of blijft het liggen. Dat is een extra belasting voor de rest van het team en voor het werk dat niet wordt uitgevoerd, krijgt u niet betaald. Daarnaast bent u als werkgever verplicht om een zieke werknemer door te betalen, ook al verdient hij of zij geen geld meer.
Het kan helpen wanneer u deze consequenties van ziekteverzuim inzichtelijk maakt. Dat helpt uw team de verantwoordelijkheid te nemen om eigen verzuim en dat van collega’s te voorkomen. Door een te hoge werkdruk bespreekbaar te maken. En door zich niet direct ziek te melden na een avondje stappen of een onschuldige verkoudheid. Let er wel op dat collega’s een ziekmelding niet gaan wantrouwen: ziek is ziek.
Zorg voor een prettige werkomgeving en werkplezier
Vrijwel de belangrijkste manier om ziekteverzuim te voorkomen, is te zorgen voor een prettige werksfeer. Werkplezier is een effectief middel tegen werkstress en burn-outs en draagt daarmee bij aan een lager ziekteverzuim. Uit diverse onderzoeken blijft dat werknemers die meer werkplezier ervaren meer gemotiveerd zijn, effectiever werken en productiever zijn.
Houd de werkdruk in de gaten
Een hieraan gerelateerde factor is de werkdruk. Een te hoge werkdruk is funest voor iedere werknemer en ook voor u als werkgever. Wanneer uw mensen structureel te veel werk (moeten) doen, leidt dat uiteindelijk tot stress, overspannenheid en burn-outs. Bovendien is het in sommige sectoren (denk aan de bouw, horeca, garage, productiebedrijf) ook gevaarlijk omdat een hoge werkdruk ook het risico op ongelukken vergroot.
Houd daarom de vinger aan de pols bij je medewerkers. Zorg dat u weet (en dat zij kunnen en durven aangeven) wanneer de werkdruk te hoog wordt en bekijk samen hoe en wat u hieraan kunt doen.
De stok en de wortel
Ten slotte kunt u als werkgever de drempel voor een ziekmelding verhogen (de stok). Bijvoorbeeld door een ziekmelding alleen telefonisch te kunnen doorgeven aan de directe leidinggevende. Een onpersoonlijk appje of mailtje is veel makkelijker gestuurd. Bovendien geeft dit de leidinggevende de kans om in dat telefoongesprek door te vragen naar de aard van de ziekte, wanneer de medewerker weer kan werken en of het mogelijk is om een aantal taken vanuit huis te doen. Let ook hier wel op dat ziek zijn (meestal) ook echt ziek zijn is.
Tegenover de stok staat de wortel: je kunt wenselijk gedrag natuurlijk ook belonen. Bijvoorbeeld door werknemers die nooit ziek zijn een extra vrije dag of een financiële bonus te geven.
Wilt u een keer sparren met de HR-experts van Entrpnr? Neem dan vrijblijvend contact op voor een kennismakingsgesprek.