Deelnemingsvrijstelling: belangrijke fiscale voordelen voor ondernemers

Annelore van der Lint

Deelnemingsvrijstelling: belangrijke fiscale voordelen voor ondernemers

De deelnemingsvrijstelling is een belangrijke fiscale regeling in Nederland die relevant is voor ondernemers met een besloten vennootschap (bv). De deelnemingsvrijstelling moet voorkomen dat winst dubbel wordt belast. In deze blog leggen we uit hoe dat werkt.

Wat is de deelnemingsvrijstelling?

De deelnemingsvrijstelling zorgt ervoor dat een bv geen vennootschapsbelasting hoeft te betalen over de winst die zij ontvangt uit deelnemingen in andere bedrijven. Dit betekent dat als uw bv aandelen heeft in een ander bedrijf en winst ontvangt in de vorm van dividend of als er winst is bij de verkoop van die aandelen, deze winst is vrijgesteld van belasting.

Wanneer geldt de deelnemingsvrijstelling?

De deelnemingsvrijstelling geldt onder bepaalde voorwaarden:

  • Minimale deelneming: jouw bv moet minimaal 5% van de aandelen bezitten in het andere bedrijf.
  • Onderworpenheidseis: het bedrijf waarin jouw bv deelneemt, moet onderworpen zijn aan een vorm van belasting die vergelijkbaar is met de Nederlandse vennootschapsbelasting.
  • Niet-fiscale beleggingsdeelneming: de deelneming mag niet uitsluitend bedoeld zijn als een fiscale belegging. Het moet een actieve bedrijfsvoering hebben.

Voordelen van de deelnemingsvrijstelling

De deelnemingsvrijstelling is een gunstige regeling voor ondernemers met een bv, omdat het belastingheffing over winst uit deelnemingen voorkomt. Dit maakt het aantrekkelijker voor bv’s om te investeren in andere bedrijven en stimuleert zo economische groei en bedrijfsuitbreidingen. Dit zijn de belangrijkste voordelen.

  • Voorkomen van dubbele belasting: zonder de deelnemingsvrijstelling zou winst meerdere keren belast kunnen worden: eerst in het bedrijf waarin u investeert en vervolgens nog eens in uw bv wanneer de winst wordt uitgekeerd als dividend of bij verkoop van de aandelen.
  • Stimuleren van investeringen: de deelnemingsvrijstelling maakt het aantrekkelijker voor bedrijven om te investeren in andere bedrijven, aangezien de winst uit deze investeringen niet extra belast wordt.

 

Stel u hebt een bv (bv A) die 20% van de aandelen bezit in een ander bedrijf (bv B). Bv B maakt winst en keert dividend uit aan de aandeelhouders. Bv A ontvangt dividend van bv B. Dankzij de deelnemingsvrijstelling hoeft bv A geen vennootschapsbelasting te betalen over dit ontvangen dividend. Als bv A de aandelen in bv B verkoopt met winst, dan is deze winst ook vrijgesteld van belasting door de deelnemingsvrijstelling.

Meer over de deelnemingsvrijstelling leest u op de site van de Belastingdienst.

Meer artikelen

Delen

Facebook
Twitter
LinkedIn

Heb jij nog een vraag?

Snelscan