Financiële tegemoetkomingen voor duurzaam ondernemen

Annelore van der Lint

Financiële tegemoetkomingen voor duurzaam ondernemen

Gedreven door veranderende wetgeving en maatschappelijke druk vindt het begrip “duurzaamheid” steeds meer zijn weg naar de bedrijfsagenda. Steeds meer bedrijven – en de meeste overheidsinstanties – stellen eisen aan de duurzaamheidsinspanningen van hun eigen onderneming en hun toeleveranciers. In Nederland wordt in 2024 wetgeving van kracht die bedrijven gaat verplichten om te rapporteren over hun Co2-voetafdruk.

De overheid biedt verschillende financiële tegemoetkomingen aan ondernemers die willen verduurzamen. Hieronder vindt u een overzicht van enkele van deze subsidies.

BMKB-Groen

De Borgstelling MKB-kredieten Groen (BMKB-G) is de verruiming van de gewone BKMB om een lening te verkrijgen voor groene investeringen. De MKB-G is bedoeld voor het mkb (inclusief starters) met maximaal 250 medewerkers. De regeling moet de financieringsmogelijkheden voor verduurzamingsinvesteringen door het mkb vergroten. De regeling is ook geschikt voor investeerders die het mkb willen ondersteunen in de verduurzaming van hun onderneming. Meer hierover op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Subsidie Circulaire ketenprojecten

Hebt u als ondernemer alleen of samen met andere ondernemers het plan om een product, proces of dienst circulair te ontwerpen, produceren of organiseren? En bent u op zoek naar een ervaren begeleider voor dat proces? Dan biedt de subsidie Circulaire ketenprojecten wellicht uitkomst. De subsidie is vooral bedoeld voor mkb-ondernemers. Meer over deze subsidie op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Energie-investeringsaftrek (EIA) voor ondernemers

Energie-investeringsaftrek (EIA) biedt bedrijven, stichtingen en verenigingen die investeren in energiezuinige technieken en duurzame energie een fiscaal voordeel. Dus als u als ondernemer investeert in duurzame energie of een bedrijfsmiddel dat zorgt voor minder CO2-uitstoot, dan kunt u via de EIA 45,5% van de investeringskosten aftrekken van de (fiscale) winst. Meer over deze aftrek op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing voor zakelijke gebruikers (ISDE)

Dit is een subsidie voor bedrijven, verenigingen en andere zakelijke gebruikers die een (hybride) warmtepomp of zonneboiler aanschaffen en of aansluiten op het warmtenet. Tot eind 2023 is er tevens subsidie beschikbaar voor kleinschalige windturbines en zonnepanelen. Meer over deze investeringssubsidie op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Hernieuwbare Energietransitie (HER+)

Ondernemers die bezig zijn met vernieuwende projecten die in 2030 leiden tot de vermindering van CO2 komen mogelijk in aanmerking voor de subsidie Hernieuwbare Energietransitie (HER+). Meer over deze subsidie op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

MIA en Vamil voor ondernemers

Ondernemers die fiscaal voordelig willen investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen en technieken kunnen beroep doen op de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil). Deze regelingen bieden fiscaal voordeel voor ondernemers die investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen en technieken, vermeld op de Milieulijst. Meer over deze regelingen op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Partnering for Green Growth (P4G)

Financiering en ondersteuning voor mkb-bedrijven en ngo’s die binnen en buiten Nederland samen werken aan nieuwe producten en diensten die bijdragen aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s)?  Partnering for Green Growth and the Global Goals 2030 (P4G) helpt bij het vormen van publiek-private partnerschappen (PPP’s), het uitbreiden van je netwerk en biedt financiering aan. Meer over P4G op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Meer artikelen

Delen

Facebook
Twitter
LinkedIn

Heb jij nog een vraag?

Snelscan