Wanneer je als ondernemer succesvoller wordt, je onderneming groeit en je steeds meer omzet, is het verstandig om een bv of een holding op te richten. Bij NOTRS kun je snel en volledig je online bv oprichten. Hoe een bv precies in elkaar zit en wat je er mee kunt doen, lees je hieronder.
Wat is een bv?
Een bv is een besloten vennootschap. De besloten vennootschap is in tegenstelling tot de eenmanszaak en de vof een rechtspersoon. Dat betekent dat de onderneming dezelfde rechten heeft als een natuurlijk persoon. Een bv kan dus zelf overeenkomsten met andere rechtsvormen aangaan, personeel aannemen, eigendom hebben en moet belasting betalen.
Wat is het verschil tussen een eenmanszaak en een bv?
Zoals de naam al zegt, heeft de eenmanszaak één eigenaar. Bij een bv wordt het eigendom geregeld door aandelen. Vaak heeft een bv meerdere eigenaren die aandeelhouders worden genoemd.
De eigenaar van een eenmanszaak is volledig aansprakelijk voor zijn of haar onderneming. Zoals gezegd, is een bv een rechtspersoon en daarmee zelf aansprakelijk. Schulden kunnen niet op de aandeelhouders worden verhaald. Het privévermogen van de eigenaar of eigenaren is hiermee beschermd.
Wat betekent bv?
Bv betekent besloten vennootschap. Omdat de aandelen niet zonder meer verkocht kunnen worden, bijvoorbeeld op de aandelenmarkt of worden overgedragen aan iemand anders, spreken we van een besloten vennootschap. De aandelen van een bv worden tijdens of vlak na de oprichting verdeeld over een of meerdere natuurlijke personen of holdings. Als je deze naderhand opnieuw wilt verdelen of wilt overdragen, dan moet dit gebeuren via een interne of externe aandelenoverdracht die door de notaris moet worden geregeld.
Wat zijn de voordelen van een bv?
Behalve de hierboven genoemde bescherming tegen de aansprakelijkheid voor schulden, betaal je met een bv een lager belastingtarief over de inkomsten dan met een eenmanszaak. Daarnaast straalt een bv een zekere professionaliteit uit. Niet voor niets is de bv in Nederland een zeer populaire rechtsvorm.
Wat is een DGA?
Een bv kan dus een of meerdere eigenaren hebben. De persoon met de grootste hoeveelheid aandelen in de bv, wordt de directeur-grootaandeelhouder, oftewel DGA genoemd.
De DGA heeft de uiteindelijke zeggenschap over de bv en krijgt hiervoor een wettelijk vastgelegd jaarlijkinkomen van minimaal €48.000,00, betaald uit de bv. Als dit bedrag door gebrek aan omzet niet kan worden uitgekeerd, dan moet er bij De Belastingdienst een tijdelijke verlaging van het DGA-salaris worden aangevraagd.
Waaruit bestaat de bv?
De meeste bv’s bestaan uit een bestuur en een algemene vergadering. Het bestuur verzorgt de algemene en dagelijkse leiding van de vennootschap en vormt de hoogste macht. Het bestuur wordt gevormd door de bestuurders die mogen handelen namens de bv.
De aandeelhouders vormen de algemene vergadering. Zij benoemen de bestuurders en bepalen onder ander de winstuitkering. Bij de grotere bv’s is vaak ook nog een raad van commissarissen betrokken, die toezicht houdt op het bestuur. De raad van commissarissen is geen verplicht orgaan van de bv.
Wat zijn de statuten van een bv?
In de oprichtingsakte zijn de statuten van een bv opgenomen. In de statuten is de waarde van de aandelen vastgelegd en staat hoe de besluitvorming in elkaar zit. Als er veranderingen in de waarde van de aandelen moeten worden doorgevoerd, dan moet dit gebeuren via een statutenwijziging. Hiervoor heb je een notaris nodig.
Welke belastingen betaalt de bv?
De bv moet belasting betalen over de winst die het maakt. Dit is de zogenaamde vennootschapsbelasting. Een bv betaalt tevens omzetbelasting (de btw) die in de meeste gevallen wordt doorberekent aan de klanten.
Over het dividend voor de aandeelhouders moet dividendbelasting worden betaald, behalve als de aandelen in een holding boven de werkmaatschappij worden gehouden. In dit geval spreken we van ‘fiscale eenheid’ en is de holding vrijgesteld van dividendbelasting.
Heb je als bv een bankrekening nodig?
Ja. Iedere bv heeft een eigen zakelijke rekening nodig. Deze kun je na oprichting van de bv bij de bank openen met het uittreksel van de KvK.
Moet je als bv een btw-nummer aanvragen?
Dat bepaalt De Belastingdienst. De Kamer van Koophandel geeft de registratie van een nieuw bedrijf automatisch door aan De Belastingdienst. Deze bepaalt aan de hand van de activiteiten of je in aanmerking komt voor een btw-nummer. Na ongeveer twee weken krijg je van De Belastingdienst een btw-nummer doorgestuurd.
Weten of het oprichten van een bv ook voor jouw onderneming verstandig is of wat de oprichtingskosten voor een bv zijn? Neem dan contact op met een van onze medewerkers.