In Nederland treden de meeste wetsveranderingen op twee vaste momenten per jaar in werking: 1 januari en 1 juli. Deze halfjaarlijkse veranderingen kunnen grote gevolgen hebben voor uw onderneming en de bedrijfsvoering. Het is daarom essentieel dat u op tijd op de hoogte bent van de nieuwe regelgeving. Wij zullen u de komende tijd een overzicht geven van de belangrijkste wetsveranderingen en wat deze voor uw bedrijf kunnen betekenen. Deze week bespreken we de stijging van het minimumloon.
Minimumloon stijgt per 1 juli 2024
Voor ondernemers met personeel in dienst is het cruciaal om op de hoogte te zijn van de recente veranderingen in het minimumloon. Vanaf 1 juli 2024 wordt het wettelijk minimumloon verhoogd met 3,1 procent. Dit is een periodieke aanpassing die tweemaal per jaar plaatsvindt. Voor fulltime werkenden vanaf 21 jaar betekent dit een stijging van het uurloon van €13,27 naar €13,68. De exacte brutobedragen per maand, week of dag kunt u vinden op de website van de Rijksoverheid.

Geen extra verhoging van 1,2 procent
Het wetsvoorstel voor een extra verhoging van het minimumloon met 1,2 procent is niet aangenomen. De Eerste Kamer heeft dit voorstel afgewezen, wat betekent dat de geplande extra verhoging niet doorgaat.
Nieuwe structuur van minimumloon
Vanaf 1 januari 2024 is er een nieuwe structuur voor het minimumloon ingevoerd. Het wettelijk minimumuurloon geldt nu voor alle werknemers vanaf 15 jaar. Dit houdt in dat er geen vaste minimum maand-, week- en daglonen meer zijn. De loonbetaling is nu afhankelijk van de arbeidsduur. Als er een vaste arbeidsduur per week is afgesproken met de werkgever, kan er een vaste maandbetaling worden afgesproken.
Minimumuurloon voor alle werknemers
Sinds 1 januari 2024 zijn werkgevers wettelijk verplicht om hun werknemers minimaal het minimumuurloon te betalen. Voor werknemers van 21 jaar en ouder geldt één vast minimumuurloon. Voor werknemers onder de 21 jaar zijn er vaste minimumjeugdlonen per uur, afgeleid van het wettelijk minimumuurloon. Deze regeling is een voortzetting van de praktijk in 2023.
Wat betekent dit voor u als ondernemer?
Het is belangrijk om deze wijzigingen in acht te nemen en ervoor te zorgen dat uw personeel correct wordt betaald volgens de nieuwe wetgeving. Een goede administratie en regelmatige controles op de actuele lonen kunnen helpen om naleving van de wet te waarborgen en boetes te voorkomen.
Voor meer gedetailleerde informatie over de nieuwe brutobedragen en andere relevante details kunt u terecht op de website van de Rijksoverheid. Zorg dat u goed voorbereid bent en uw personeel tijdig informeert over de veranderingen.