Veel gestelde vragen rondom het oprichten van een bv

Annelore van der Lint

Veel gestelde vragen rondom het oprichten van een bv

Gefeliciteerd! Uw onderneming groeit en draait steeds meer omzet. Het lijkt erop dat u klaar bent om uw eenmanszaak om te zetten in een besloten vennootschap (bv). Wij begrijpen dat er bij het oprichten van een bv vaak verschillende vragen naar voren komen. Daarom zetten we hier alvast een aantal veel gestelde vragen over de oprichting van een bv op een rijtje. En krijgt u van ons natuurlijk ook een zo goed mogelijk antwoord.

Wat is een bv?

Een bv is een juridische entiteit waarvan het kapitaal verdeeld is in aandelen. Het is een veelvoorkomende rechtsvorm voor bedrijven in Nederland en biedt beperkte aansprakelijkheid voor de aandeelhouders. Meer lezen over de rechtsvorm bv.

Wat zijn de minimale kapitaalvereisten voor een bv?

Sinds 2012 zijn er in Nederland geen minimale kapitaalvereisten meer voor het oprichten van een bv. U kunt een bv oprichten met slechts één eurocent aan geplaatst kapitaal.

Moet ik naar de notaris voor de oprichting van een bv?

Ja. De oprichting van een bv moet plaatsvinden via een notariële akte. De notaris speelt een cruciale rol bij het opstellen van de statuten en de notariële akte. Gelukkig kan dit bij NOTRS allemaal volledig online. Lees hier meer over het volledig online opzetten van een bv.

Wat zijn de kosten van het oprichten van een bv?

De kosten voor het oprichten van een bv omvatten notariskosten, inschrijvingskosten bij de Kamer van Koophandel (KvK) en eventuele andere juridische kosten. De totale kosten kunnen variëren, afhankelijk van de complexiteit van de oprichting en de tarieven van de notaris. Bij NOTRS richt u al vanaf €299 in 5 werkdagen een bv op. Lees hier meer over de kosten van het oprichten van een bv.

Hoe lang duurt het om een BV op te richten?

De duur van het oprichtingsproces kan variëren en hangt af van de snelheid waarmee de documenten worden voorbereid en aangeleverd worden, de beschikbaarheid van de notaris en andere administratieve procedures. Bij NOTRS kunnen we vanaf 5 werkdagen voor u een bv oprichten. Bekijk hier de mogelijkheden.

Kan ik als buitenlander een bv in Nederland oprichten?

Ja, het is mogelijk voor buitenlanders om een bv in Nederland op te richten. Er zijn echter enkele extra stappen en overwegingen, zoals het verkrijgen van een Burgerservicenummer (BSN) en het hebben van een lokaal zakelijk adres.

Wat zijn de fiscale verplichtingen van een BV?

Een bv is onderworpen aan vennootschapsbelasting in Nederland. Dit houdt in dat de bv belasting moet betalen over haar winst. Daarnaast zijn er verplichtingen zoals het bijhouden van financiële administratie en het indienen van jaarrekeningen bij de KvK. Let er op dat een bv aan andere regelgeving onderhevig is dan uw eenmanszaak. Zorg ervoor dat u een gespecialiseerde boekhouder in de arm neemt. Onze partner, boekhoudkantoor Entrpnr, is gespecialiseerd in de administratieve verplichtingen van uw (nieuwe) bv en helpt u graag.

Kan ik mijn eenmanszaak of vennootschap onder firma (VOF) omzetten in een bv?

Ja, het is mogelijk om uw eenmanszaak of VOF om te zetten in een bv. Dit wordt vaak gedaan om de aansprakelijkheid te beperken en fiscale voordelen te behalen. In het webinar “Van eenmanszaak naar bv” ziet u precies hoe u dat doet.

Wat zijn mijn verantwoordelijkheden als aandeelhouder van een bv?

Als aandeelhouder van een bv bent u verantwoordelijk voor het nakomen van de verplichtingen zoals vastgelegd in de statuten en eventuele aandeelhoudersovereenkomsten. U hebt stemrecht en deelt in de winst, maar uw persoonlijke aansprakelijkheid is beperkt tot uw inleg in de bv.

Staat uw vraag er niet bij? Neem dan vooral contact op met specialisten van NOTRS. Zij staan u graag te woord.

Meer artikelen

Delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
Snelscan